حریم خصوصی اشخاص، مانند مکالمات و تماس های تلفنی . طبق قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی، غیر قابل تعرض است. بنابراین ضبط صدای اشخاص یا تصویربرداری غیر مجاز و بدون اطلاع، به حریم خصوصی محسوب شده و قابل تعقیب کیفری است. با
ضبط صدای افراددر شرایطی جرم و برای آن در قانون مجازات در نظر گرفته شده است. همچنین در مواردی که به نظر بازپرس، تفتیش و بازرسی برای کشف جرم لازم و موضوع با حفظ امنیت ملی و حقوق جامعه ارتباط داشته باشد، امکان صدور دستور شنود مجاز وجود دارد. بنابراین در غیر این صورت شنود غیر مجاز محسوب شده و مجازات در پی دارد. درمجله دلتابه بررسی این جرم و مجازات آن پرداخته شده است.
جرم ضبط صدا چیست؟
حریم خصوصی اشخاص، مانند مکالمات و تماس های تلفنی، حریم منزل و محل کار، نامه نگاری های سنتی و ارسال نامه الکترونیک (ایمیل) و قرار و ملاقات های خصوصی، به حکم قانون اساسی و منشور حقوق شهروندی، غیر قابل تعرض است. بنابراین ضبط صدای اشخاص یا تصویربرداری غیر مجاز و بدون اطلاع، به حریم خصوصی اشخاص محسوب شده و قابل تعقیب کیفری است.
آیا ضبط صدا ارزش قانونی دارد؟
در پاسخ به این سؤال که پرسیده می شودضبط صدا مدرک دادگاه استیا خیر باید توجه داشت که استفاده از صدای ضبط شده اشخاص به عنوان مدرک در دادگاه، قابل اعتبار نیست و حتی فردی که اقدام به ارائه صدای ضبط شده به طور غیر مجاز در مراجع رسمی و دادگاه می کند، طبق قانون قابل تعقیب کیفری و مجازات است. بنابراینضبط صدای افراد بدون اجازه آنان جرم است.
حکم شنود غیرقانونی
با توجه به اینکه شنودکننده از نظر اجتماعی چه موقعیتی داشته باشد، نوع و میزان مجازات نیز تغییر می کند.
۱. افراد عادی در صورتی که مرتکب جرم شنود غیرمجاز رایانه ای شوند، به ۶ ماه تا دو سال حبس یا پرداخت جزای نقدی از ۱۰ تا ۴۰ میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم می شوند.
۲. در صورتی که مرتکب جرم شنود غیرمجاز رایانه ای یکی از اشخاص زیر باشد، به ۱۶ ماه و یک روز حبس تا دو سال یا جزای نقدی تا چهل میلیون ریال یا هر دو مجازات محکوم خواهد شد.
bull;کارمند دولت یا نهاد های حکومتی و عمومی
bull;اعضای نیرو های مسلح
bull;متصدی یا متصرف قانونی شبکه های رایانه ای یا مخابراتی
bull;جرم به صورت سازمان یافته ارتکاب یافته باشد.
در این موارد تکرار جرم شنود غیر مجاز رایانه ای برای بار سوم، محرومیت از خدمات الکترونیک عمومی از یک ماه تا یک سال را در پی دارد.
۳. مجازات اشخاص حقوقی خصوص جرم شنود غیر مجاز رایانه ای، برای بار اول پرداخت جزای نقدی از ۱۲۰ میلیون ریال تا ۲۴۰ میلیون ریال و تعطیلی از یک تا ۹ ماه است.
در صورت تکرار جرم توسط شخصیت حقوقی، تعطیلی موقت از یک تا پنج سال در انتظار مرتکب خواهد بود.
مطلب پیشنهادی :برای آشنایی بیشتر با جرم تصویر برداری مخفیانه و مجازات آن مطلب ldquo;تصویربردارى مخفیانه جرم است؟rdquo; را مطالعه کنید.
جرم ,مجازات ,غیر ,ضبط ,شنود ,صدای ,غیر مجاز ,حریم خصوصی ,ضبط صدای ,رایانه ای ,جرم شنود ,قابل تعقیب کیفری ,شنود غیرمجاز رایانه ,بدون اطلاع، ,اشخاص، مانند مکالمات